Als je iets verder kijkt dan drukke winkelstraten en schreeuwende webshops, vind je de mensen die keihard werken om van circulaire economie de mainstream economie te maken. En die inspiratie geven we door aan de volgende generatie!

In juni 2024 nodigden we twee van die pioniers uit voor 50 leerlingen van het Bornego College in Heerenveen. Circular fashiondesigner Jasmijn Vermue van House of Design liet ons zien hoe ze een lokale Waddenjas had ontworpen voor Wad van Waarde waarvan zelfs het vlas voor het linnen in Friesland geteeld is. Ook Hessel van der Laan gaf mooie voorbeelden van hoe ze bij Roosenstein Wolke, van speciaal waspoeder tot tijdloze designs, truien ontwerpen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

leerling Bornego ontwerpt duurzame kleding

Door deze verbinding te maken helpen we de leerlingen op weg bij hun ontdekkingstocht naar hun eigen passie en bijdrage aan een duurzame wereld. Het blijft ons verbazen hoeveel creativiteit leerlingen na onze climathons aan de jury presenteren.

  • Kleding die enkel vraag-gestuurd geproduceerd wordt;
  • het afschaffen van voetbal. Want: niet steeds nieuwe shirtjes; of
  • stoffen ontwikkelen die na gebruik biologisch afbreekbaar zijn.

Verandering is mogelijk! Maar alleen als we deze creatieve geesten inspireren om daaraan te werken. En daar zijn we volop mee bezig!

Partners

Dit programma is ontwikkeld met behulp van de ICEY module van Erasmus+. Veel dank aan de aanwezige leerlingen en docenten van Bornego College Heerenveen, aan Jasmijn Vermue van House of Design en Hessel van der Laan van Roosenstein Wolke en aan Willeke Hoogma van Knooppunt Heerenveen.

Met dit programma geven we ook vorm aan Duurzame Mode voor de Toekomst.

logo Erasmus+