Circulaire Economie

Ons economisch stelsel heeft ons veel gebracht, maar kent ook een keerzijde. Door de lineaire economie waarin we opgroeien, ontstaan veel problemen. We raken gewend aan een systeem waarmee we druk zetten op planeet. Daarnaast houdt onze consumptiemaatschappij de slechte werkomstandigheden van arbeiders in landen buiten ons zicht in stand. Door onze fixatie op welvaart is de transitie moeizaam. Dit terwijl er minder aandacht is voor welzijn en welbevinden, de minstens zo belangrijk zijn. Een circulaire economie houdt rekening met de beperkingen van de aarde en streeft naar een sociaal minimum voor iedere wereldburger.

Het voordeel van een circulaire economie is dat het heel dichtbij jongeren staat. De generaties die opgroeien hebben dagelijks te maken met de lineaire consumptiemaatschappij. Dit gegeven biedt mogelijkheden om binnen de belevingswereld van jongeren te blijven en van daaruit de blik op onze economie te verbreden. Met het Young Innovators programma gaan we met jongeren in gesprek over wat waarde is en hoe we hier in onze samenleving naar kijken.

Projecten

In dit thema doen we de volgende projecten:

  • ICEY, in samenwerking met Erasmus+ en het Center for Systems Innovation, Hongarije. In deze module ontwikkelen we in internationale samenwerking via het Erasmus+ programma een specialisatie op circulaire economie waarin we jongeren voorbereiden op de economie van morgen.
  • Circulair Textiel in Haarlem, in samenwerking met Gemeente Haarlem, waar we jongeren actief betrekken bij het circulaire textielsysteem van Haarlem. We werken met VO-scholen; het team MBO van Stichting Technotrend voert dit project ook in een Haarlemse MBO-instelling uit. In de gemeente Haarlem werken we aan de hand van de ICEY-module.

Partners

logo Erasmus+ 

Belangstelling?

Zet jij je ook in voor de transitie naar een circulaire economie en wil je ons helpen om jongeren perspectief te bieden in de overgang naar die economie? Neem contact met ons op via info@young-innovators.nl. We houden je graag op de hoogte!