Burgerschap & Jongerenparticipatie

Wij zien ons Young Innovators programma als een onderwijsprogramma met een sterke nadruk op jongerenparticipatie. Gedurende het programma krijgen leerlingen de kans en de ondersteuning om hun stem te laten horen, terwijl casushouders en andere belanghebbenden inzicht krijgen in de interesses en behoeften van de jeugd. Op deze manier hebben we al duizenden jongeren betrokken bij diverse duurzaamheidsuitdagingen. Hiermee stimuleren we jongerenparticipatie in samenlevingsvraagstukken waarmee we ze voorbereiden op burgerparticipatie en burgerschap in hun latere leven.

Onze missie is om jongeren optimisme en handelingsperspectief te bieden. Veel jongeren ervaren een gevoel van onmacht en eenzaamheid bij het aanpakken van grote mondiale uitdagingen. Wij benadrukken het belang van onderwijs over burgerparticipatie, omdat mondiale uitdagingen draaglijker worden wanneer je weet hoe je ze samen kunt oplossen.

Stichting Technotrend neemt deel aan een driejarige internationale samenwerking onder de titel YETI dit tot doel heeft om bij te dragen aan onderwijs voor burgerparticipatie. De afgelopen twee jaar hebben we geƫxperimenteerd met verschillende methoden. Dit jaar voeren we ons ontwikkelde programma uit: een challenge-based onderwijsprogramma waarin leerlingen in teams oplossingen bedenken om meer bewoners te betrekken bij het vergroenen van hun tuin of buurt. Dit programma omvat:

  • Een echte uitdaging: introductie tot klimaatadaptatie en burgerparticipatie.
  • Kritisch begrip van problemen door citizen science-onderzoek.
  • Creatieve oplossingen presenteren aan beleidsmakers en internationale leerlingen.

Vragen die we behandelen zijn onder andere:

  • Wat is burgerparticipatie en hoe sluit het aan op klimaatadaptatie?
  • Wat motiveert mensen om bij te dragen aan de gemeenschap en welke obstakels ervaren ze?
  • Hoe kunnen bewoners meehelpen met onderzoek naar lokale problemen?
  • Welke mogelijkheden zijn er om beleid te beĆÆnvloeden?
  • Hoe start je een actie die anderen activeert?
  • Hoe communiceer je over je oplossingen?

Deze elementen zijn cruciaal voor actief burgerschap.

Belangstelling?

Zet jij je ook in voor burgerschap en de participatie van jongeren bij belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wil je ons helpen om jongeren hier op voor te bereiden? Neem contact met ons op via info@young-innovators.nl. We houden je graag op de hoogte!

Partners

Alle Young Innovators projecten dragen bij aan burger- en jongerenparticipatie, maar er zijn een aantal die daar de hoofdfocus op hebben.