Wat is het Young innovators programma?

Het Young Innovators programma heeft een veelomvattend didactisch aanbod, variërend van lessen, games, canvassen, digitale tools en andere materialen. Je kunt hier vrij uit kiezen maar je kunt ook gebruik maken van specifiek afgebakende programmalijnen die de keuze vereenvoudigt.

Programma

Programma

  1. Voorbereidingstraject

Het programma dient te worden opgenomen in het reguliere curriculum en daarom is jouw rol als docent van belang. Het Young Innovators team ondersteunt je daarom met het implementeren van het programma en met twee trainingen in de methodiek. Tijdens deze trainingen neem je samen met docenten van andere scholen deel aan een onlinetraining van twee keer drie uur. Je maakt kennis met lesgeven over duurzaamheid en leert wat systeemdenken inhoudt. We nemen je mee in de beschikbare materialen en geven voorbeelden van voorgaande jaren.

How do you lead change?

Ik heb interesse

2. School Innovators

Het School Innovators onderdeel bestaat uit vier lesmodules. In deze modules begeleiden we jou en je leerlingen bij elke stap van het programma.

Tijdens de lessen werken de leerlingen in kleine groepjes met een oefencasus; dit kan een casus van een voorgaand jaar zijn of een nieuwe casus die specifiek voor de School Innovators lessen is ontwikkeld.

Als docent implementeer je de lessen aan de hand van lesplannen en naar eigen inzicht.

Ik ben

 docent

Meer informatie voor docenten

Ik ben een

organisatie

Meer informatie voor organisaties

3. Young Climathon

Het hoogtepunt van het programma is het ééndaagse Young Climathon evenement! Het woord is afgeleid van een Hackaton en heeft een soortgelijke opzet. In de Young Climathon gaan leerlingen in groepjes aan de slag met het oplossen van een vraagstuk over duurzaamheid. De Young Climathon vindt plaats op school of op een andere geschikte locatie. Zo mogelijk plannen we de Young Climathon samen met andere deelnemende scholen.

Tijdens deze zinderende dag komen de casushouders, de leerlingen, de docenten en het Young Innovatorsteam samen om verandering te maken. De leerlingen zijn de hele dag bezig met de casus en presenteren aan het einde van de dag op creatieve manier hun oplossingen aan de casushouders, de docenten en het Young Innovatorsteam. De jury gaat in beraad en kiest een winnaar, die worden beloond met een duurzame prijs.

“Als onze oplossing wordt gebruikt is het wel gewoon vet, want dan weet je dat het goed hebt gedaan!”

(Lucas – HAVO – Griftland college)

“Als onze oplossing wordt gebruikt is het wel gewoon vet, want dan weet je dat het goed hebt gedaan!”

(Lucas – HAVO – Griftland college)

4. Young changemakers

Wanneer de Young Climathon is afgelopen, inventariseert het Young Innovators-team de interesse bij gemotiveerde leerlingen voor een vrijwillige deelname aan het Young Changemakers traject. Dit traject duurt ongeveer vier weken. Hierin kunnen een select aantal leerlingen intensief worden begeleid om samen met de casushouder hun idee, oplossing of concept verder door te ontwikkelen.

Nieuwsgierig geworden?

Ik heb interesse