Op donderdag 30 november en vrijdag 1 december 2023 hebben 90 leerlingen van Atheneum 4 van College de Heemlanden in Houten meegedaan aan ons Young Innovators programma.

Op donderdag startte het programma met lessen over klimaatverandering, systeemdenken en het analyseren van twee casussen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Eén casus ging over het vergroenen van tuinen en buurten en de andere (bekijk deze video van HDSR) over de impact van overstromingen.

logo Crazy22’s Middags zijn de leerlingen actief geweest met de Crazy22 by Bike. Hierin gingen ze 22 opdrachten uitvoeren en fietsten ze langs verschillende interessante duurzame locaties in Houten. Zo zijn ze onder andere op bezoek geweest bij de Ecowijk Mandora, bij de proeftuin van het gemeentehuis en bij het bedrijf Groene Bouwhekken.

De volgende dag gingen ze aan de slag in de climathon. In het Yuvertapark van Yuverta Houten werkte een groep leerlingen aan creatieve ideeën om zo veel mogelijk bewoners te stimuleren om hun tuin en buurt te vergroenen. Een andere groep bedacht manieren om meer jongeren bekend te maken met het risico van overstromingen en hoe je je daarop voorbereidt.

Tijdens de climathon kregen ze extra uitleg van Yuverta, buiten in de schooltuin, en konden ze deelnemen aan het klimaatcasino.

Achttien groepen presenteerden uiteindelijk hun creatieve oplossingen aan de jury. Uit al deze presentaties koos de jury voor elke casus een winnaar. HDSR was onder de indruk van alle mooie posters die de leerlingen hebben gemaakt. Deze posters hebben in de hal van het kantoor van HDSR gehangen.

Belangstelling?

Wil je ook een climathon organiseren op jouw school of heb je een interessante casus voor leerlingen op havo en vwo? Neem dan contact op met het team van Young Innovators via info@young-innovators.nl.