Regio
Noord-Holland

Regio Noord-Holland

In de regio Noord-Holland zijn we al sinds 2018 actief in de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Castricum. De regio wordt gekenmerkt door zijn sterk stedelijke omgeving met veel industrie, havens en (internationale) bedrijven maar heeft ook een grote tuinbouw-, landbouw- en visserijsector. Afgelopen jaren hebben we casussen gehad over circulair bouwen, de Doughnut-economie op wijkniveau, het verduurzamen van de textielketen en duurzame mobiliteit.

Mode is in Amsterdam en omliggende steden zoals Haarlem een belangrijk thema. Elk jaar worden verschillende grote (internationale) fashionevenementen georganiseerd in onze hoofdstad. Daarom werken we in deze regio samen met o.a. Dutch Sustainable Fashion Week en lokale duurzame textielmerken zoals Permanent Clothing. Zo willen we hier ook het duurzame tegengeluid laten horen en leerlingen mee laten denken over oplossingen voor het verduurzamen van de textielketen.

Sinds 2022 zetten we de regio in het kader van circulariteit en textiel. We bouwen aan een coalitie van overheden, waaronder de Gemeente Haarlem, lokale ondernemers, scholen en financiers die de Young Climathons versterken met de gebundelde kracht van de coalitie. Vind jij het ook belangrijk dat jongeren systemisch leren denken en hun creativiteit mogen gebruiken om complexe thematiek op te lossen ? En heb jij een mooie casus of wil je ons steunen? Neem dan contact met ons op.

Martin

Interesse? Neem contact op met Martin.

Regiocoördinator.

martin.vanpul@stichtingtechnotrend.nl

Door gebruik te maken van systeemdenken leren de leerlingen een andere manier van denken, die ook voor andere vakken belangrijk en bruikbaar is. Wat gebeurt er als er hier een blokje wordt omgegooid en wat valt er dan allemaal om?

(Erwin – Docent Biologie – Pierson College)

Tijdens de Climathon zijn we echt benieuwd hoe de leerlingen ons ook kunnen prikkelen tot nieuwe ideeën en oplossingen waar wij nog niet zelf aan gedacht hebben.

(Jelle – projectontwikkelaar Holistic development – Common Woods)

De Climathon is wat anders dan een gewone schooldag waarbij je alleen maar achter de banken zit. Ik heb geleerd dat recycling niet alleen beperkt is tot het scheiden van afval, maar dat er veel meer processtappen in het systeem zitten.

(Jan – HAVO – Gifland college)

Tijdens de Climathon zijn we echt benieuwd hoe de leerlingen ons ook kunnen prikkelen tot nieuwe ideeën en oplossingen waar wij nog niet zelf aan gedacht hebben.

(Jelle – projectontwikkelaar Holistic development – Common Woods)

We denken veel na over nieuwe ideeën en zijn creatief bezig. Systeem denken is toch wel anders, want je leert wat verschillende dingen met elkaar te maken hebben. Het probleem gaat veel verder door, dat verwacht je van te voren niet.

(Jorit en Lucas – HAVO – Griftland college)