Op de tropische maandagmiddag 30 juni 2025 werd bij Delta Agrifood Business het belang van voedselinnovatie snel duidelijk voor leerlingen van RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom. Havo 4 werkte als Young Innovators aan uitdagingen van AlgaeHolland en Stichting Sustainable Indoor Farming.

Aleksandra geeft uitleg over CO2 en biodiversiteitNa een korte inleidende les over CO2 en biodiversiteit, konden ze aan de slag met de challenge van de dag.

Om die uitdaging te begrijpen gingen ze eerst op onderzoek uit. In de supermarkt,hand van leerling vult formulier in

 

 

in de keuken (met Erlijn Elseman), bord met voedsel met leerling die formulier invult

 

 

 

bij een vertical farm (bij 🌱 Willem Kemmers), iemand geeft uitleg bij vertical farm

 

en op regeneratieve boerderij Van Bergse Bodem (van Maarten Rutten).leerlingen lopen onder een bord 'pluktuin'

 

 

vrouw geeft uitleg bij voedselkompas op tafelZe ontwikkelden hun visie op voedsel verder met een uitdagende discussie rond het Veranderkompas van Studio Futurall (Eva Oosterlaken), begeleid door Rosa Ellens.

Ook gingen leerlingen in gesprek met VN Jongerenvertegenwoordigers Bine Liem en Natasja Hölscher van NJR, die naar Bergen op Zoom waren afgereisd om hun mening mee te nemen in internationale beleidsvorming. Zo onderzochten ze de vragen:

  • Hoe kan lokale voedselproductie er eigenlijk uitzien? En hoe combineren we die voordelen tot de ‘beste boerderij’?
  • Wat maakt een lokale algenburger aantrekkelijk? Hoe vinden Zeeuwse algen hun weg naar jouw bord?

We zijn heel trots en tevreden dat we zo’n gevarieerde kijk op voedsel konden meegeven aan de leerlingen, en dat ze zo een kijkje in de keuken van de plant-based eiwittransitie in West-Brabant konden krijgen.

Foto’s: Anne-Roos ’t Hart

logo Delta Agrifood Business